Τα πιο ασυνήθιστα γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο

Το γήπεδο μέσα στο οποίο διεξάγεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει με διάφορους τρόπους το παιχνίδι και το κάνει μοναδικό. Η τοποθεσία του γηπέδου και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, η ποιότητα της κατασκευής του, η χωρητικότητα σε κοινό και η άνεση που παρέχει, η γενικότερη κατάσταση και εμφάνισή του, όλα αυτά είναι πράγματα που το χαρακτηρίζουν.

 

Σε αυτό το κείμενο δε θα διαβάσετε για στάδια υπερπαραγωγές, όπως το Κάμπ Νου ή το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, αλλά για τα πιο ασυνήθιστα γήπεδα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράξενες τοποθεσίες, ιδιαίτερη εμφάνιση και πολλά άλλα τρελά πράγματα που θα σας συναρπάσουν!

 

  1. Στάδιο της Μπράγκας, Πορτογαλία

Το στάδιο της Μπράγκας είναι πραγματικά σπάνιο, καθώς είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον γύρω του. Έχει μόνο δύο εξέδρες με χωρητικότητα περίπου 30.000 ανθρώπων, ενώ από την μία κάθετη πλευρά το τοπίο είναι όλο βράχος. Oι εξέδρες καλύπτονται από μεγάλες πλατιές οροφές, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με ατσάλινα σχοινιά που θυμίζουν γέφυρα. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και από τα ακριβότερα στάδια στον κόσμο!

 

  1. Στάδιο στην Marina Bay, Σιγκαπούρη

Στον όρμο Marina της Σιγκαπούρης βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα του κόσμου. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι μοναδικό, γιατί στην κυριολεξία επιπλέει μέσα στο νερό, αφού έχει κατασκευαστεί πάνω σε μία πλατφόρμα! Η πλατφόρμα ενώνεται με την ξηρά με τρεις φαρδιούς διαδρόμους, ενώ η εξέδρα είναι πολύ μεγάλη και χωράει περίπου 30.000 άτομα. Υποτίθεται ότι εκεί θα έπαιζε η Εθνική Ομάδα της Σιγκαπούρης, αλλά τελικά η κύρια χρήση του είναι για συναυλίες και διάφορες άλλες παραστάσεις.

 

  1. Στάδιο Eidi, Νησιά Φερόε

Το γήπεδο που φιλοξενεί την Εθνική Ομάδα των Νήσων Φερόε, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, και περιβάλλεται από ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς όπου βλέπει κανείς τον Ατλαντικό Ωκεανό και βραχώδεις σχηματισμούς. Έχει χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατών, που είναι αρκετοί αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό του συγκεκριμένου νησιού που είναι γύρω στους 1.000 κατοίκους. Και αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει σε περίπτωση που η μπάλα πέσει στη θάλασσα, η απάντηση είναι ότι υπάρχει υπεύθυνος μέσα σε βάρκα που συλλέγει όλες τις μπάλες που καταλήγουν στη θάλασσα!

 

  1. Pancho Arena, Ουγγαρία

Το στάδιο Pancho Arena στην Ουγγαρία κατασκευάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Imre Makovecz το 2014. Είναι η έδρα της ουγγρικής ομάδας Puskas Akademia FC και πρόκειται πραγματικά για ένα χάρμα οφθαλμών. Η οροφή του σταδίου είναι κατασκευασμένη από ξύλο με πανέμορφους καμπυλωτούς σχηματισμούς, ενώ στο εξωτερικό μέρος του υπάρχουν τρούλοι που θυμίζουν καθεδρικό ναό. Αν και χωράει μόνο 4.500 θεατές, σίγουρα αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

 

  1. Στάδιο Gospin Dolac, Κροατία

Το στάδιο Gospin Dolac στο Imotski της Κροατίας, που φιλοξενεί την ομάδα της μικρής αυτής πόλης, είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι. Βρίσκεται υπερυψωμένο σε ένα λόφο, δίπλα στο γκρεμό, και περιβάλλεται από πανέμορφα βράχια με βλάστηση. Επίσης, πίσω από την εξέδρα φαίνεται ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο και υπάρχει και ένα εκκλησάκι. Στα 500 περίπου μέτρα κάτω από το γκρεμό, υπάρχει μία ωραία λίμνη. Με άλλα λόγια, επικό σκηνικό!

 

  1. Στάδιο Ottmar Hitzfeld , Ελβετία

Τέλος, το στάδιο Ottmar Hitzfield της ομάδας FC Gspon σε ένα μικρό χωριουδάκι της Ελβετίας είναι το τέλειο μέρος για εκδρομή, καθώς είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων πάνω στις Άλπεις. H πρόσβαση γίνεται μόνο με τελεφερίκ και η θέα είναι εκπληκτική. Κάποιες μπάλες μπορεί απλά να καταλήξουν στον γκρεμό!